Nieuw: Apple Silicon Macs

Na de introductie van macOS X in 1999 en de overstap naar de Intel processor in 2006, maakt Apple dit najaar weer een grote stap voorwaarts.

Afgelopen dinsdag heeft Apple namelijk de eerste Macbook Air, Macbook Pro en Mac Mini geïntroduceerd met een eigen Apple M1 processor. Hiermee neemt Apple langzaam afscheid van de ‘standaard’ Intel processor. 

De Apple Silicon M1 processor is een grotere broer van de processoren die nu ook al in de iPhone, iPad, iPod en Apple TV zitten. Doordat de processor (CPU), videokaart (GPU) en geheugen (RAM) nu samen in één chip zitten, maakt het de M1 efficiënter en energie zuiniger dan de huidige Intel processoren. Bovendien is het straks mogelijk om ook iOS apps op de Mac te gebruiken.

In de komende 2 jaar zullen alle Mac modellen worden voorzien van een (opvolger van de) M1 processor. Dit najaar zijn de instap-Mac modellen voorzien van de M1 processor. Hierna zullen de Macbook Pro 16 inch, de iMacs en als laatste (?) de Mac Pro aan de beurt zijn.

Via speciale software (Rosetta) zullen de huidige ‘Intel’ programma’s blijven werken op de nieuwe Macs. Maar om de voordelen van de snelle M1 Macs te kunnen benutten, zullen alle ontwikkelaars hun software moeten aanpassen. Adobe en Microsoft hebben dat voor de meest populaire programma’s al gedaan.

Er is echter één nadeel: het zal niet meer mogelijk zijn om via Bootcamp Windows te gebruiken.

Dit zijn de nieuwe M1 Macs:

Apple MacBook Air 13 inch M1 8GB, 256GB     €   1129
Apple MacBook Air 13 inch M1 8GB, 512GB     €   1399

Apple MacBook Pro 13 inch M1 8GB, 256GB    €   1449
Apple MacBook Pro 13 inch M1 8GB, 512GB    €   1679

Apple Mac Mini M1 8GB, 256GB            €     799
Apple Mac Mini M1 8GB, 512GB            €   1029

Voor wie nog niet wil of kan overstappen: ook de Intel versies zijn nog leverbaar.

Bestellen?  Stuur een mail, app of bel!

Bovenstaande prijzen zijn incl. btw.  Levertijd is 2-3 weken.