Apple lanceert nieuwe Macbook Pro lijn

Apple heeft dinsdag een vernieuwde MacBook Pro-lijn geïntroduceerd. Alle modellen zijn nu voorzien van de laatste Core 2 Duo-, Core i5- of Core i7-processors, betere grafische kaarten en accu’s die tot wel 10 uur meegaan.

Macbook Pro lijn

“De nieuwe MacBook Pro is behalve bijzonder mooi ook bijzonder geavanceerd”, zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “De nieuwe modellen hebben snellere processors, uitstekende grafische voorzieningen en een batterij die tot drie uur langer meegaat, dus je kunt deze serie gerust het toppunt van efficiënte prestaties noemen.”

MacBook Pro 13-inch
Aangenomen werd dat Apple de nieuwe 13-inchmodellen van Intels laatste Core i3-processors zou voorzien, maar in plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen voor snellere Core 2 Duo-processors op kloksnelheden van 2,4 GHz voor het goedkoopste model en 2,66 GHz voor het duurdere 13-inchmodel. Beide modellen zijn daarnaast voorzien van 4 GB werkgeheugen en de nieuwe speciaal voor Apple gemaakte NVIDIA GeForce 320M grafische processor, die tot wel 80 procent sneller zou zijn dan voorheen.

Volgens Apple gaat de ingebouwde accu van het nieuwe model tot wel 10 uur mee. Dat is zo’n 2-3 uur meer dan bij het oude 13-inchmodel. Ook beschikt de MacBook Pro 13-inch nu over een grotere harde schijf, respectievelijk 250 GB voor het goedkoopste model en 320 GB voor het duurdere model. Het SD-kaartslot is, evenals bij het vorige model, ook weer aanwezig. En daarnaast beschikt de nieuwe MacBook Pro over andere standaardfuncties, zoals 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 EDR en de welbekende aansluitingen zoals een FireWire 800-poort, 2 USB 2.0-poorten, ethernet, audio in- en output enzovoorts.

Prijzen van het 13-inchmodel zijn gelijk gebleven. De goedkoopste variant met een 2,4 GHz-processor en 250 GB harde schijf kost 1149 euro en voor het high-endmodel met 2,66 GHz-processor en 320 GB harde schijf betaal je 1449 euro.

MacBook Pro 15- en 17-inch
De nieuwe 15- en 17-inchmodellen zijn nu uitgerust met een Intel Core i5- of i7-processor met kloksnelheden tot 2,66 GHz. Apple claimt dat de MacBook Pro-modellen hierdoor tot 50 procent sneller zijn dan de vorige generatie. De Intel Core i5- en Core i7-processors, die zijn gebaseerd op de allernieuwste 32-nm procestechnologie van Intel, bevatten een geïntegreerde geheugencontroller en geïntegreerde Level 3-cache, waardoor ze het systeemgeheugen sneller kunnen benaderen.

Intels ingebouwde hyper-threading-technologie creëert virtuele verwerkingscores en zorgt op die manier voor een snellere gegevensdoorvoer, en de Turbo Boost-technologie optimaliseert de prestaties van beide processorcores en verhoogt de systeemsnelheid van 2,66 GHz naar 3,06 GHz voor intensieve dual-coretaken en zelfs tot 3,33 GHz voor single-coretaken.

Beide modellen zijn voorzien van twee grafische processors: de nieuwe NVIDIA GeForce GT 330M met 256 of 512 MB geheugen en de Intel HD Graphics, die volgens Apple voor het laagste energieverbruik zorgt. De GeForce GT 330M zou twee keer zo snel zijn als de 320M van de nieuwe MacBook Pro 13-inch. De automatische processorwisselingsvoorziening van Apple bepaalt welke grafische processor nodig is voor een programma en schakelt geheel automatisch tussen de snelste processor voor topprestaties en de zuinigste processor voor een langere batterijduur.

Hoewel de accu van de 15- en 17-inchmodellen iets minder lang meegaat als de nieuwe 13-inch MacBook Pro, duurt het volgens Apple nog steeds 8 à 9 uur voor je weer moet opladen. De nieuwe 15- en 17-inchmodellen zijn daarnaast ook voorzien van een nieuw multi-touch-trackpad, dat geschikt is voor vertraagd scrollen, door Apple omschreven als een intuïtieve manier om bijvoorbeeld door een grote fotobibliotheek, een lang bestand of een website met veel tekst te scrollen. De 15-inch MacBook Pro is nu ook verkrijgbaar met een optioneel hogeresolutiescherm van 1680 x 1050 pixels.

Opvallend zijn de nieuwe prijzen van beide modellen. Het goedkoopste 15-inchmodel met 2,4 GHz Core i5 en 320 GB harde schijf valt met 1749 euro, zo’n 100 euro duurder uit dan het oude model. De overige configuraties van de 15- en 17-inch daarentegen zijn tussen de 100 en 200 euro goedkoper geworden. De configuratie met 2,53 GHz Core i7 en een harde schijf van 500 GB kost 1949 euro en de laatste configuratie met 2,66 GHz Core i7 kost 2149 euro. De 17-inch MacBook Pro is er nog slechts in één standaardconfiguratie met 2,53 GHz Intel Core i5 die 2249 euro kost.